سیاست یک بام و دو هوای اجرای تئاتر در مشهد
چهارشنبه 22 خرداد 1398 - 12:36:35
پایگاه خبری نوید تربت: Navidtorbat.ir

شواهدی در دست است که سیاستگذاری در حوزه اجرای تئاتر در فضای عمومی شهر مشهد دستخوش تغییراتی شده و یا اگر هم تغییر نکرده متولیان فرهنگی در این شهر هر یک ساز خود را می زنند.

شهروندان مشهدی مدتی است که شاهد اجرای برنامه مترو – تئاتر در ایستگاه شریعتی قطار شهری این شهر هستند که گویا مخاطب زیادی را به خود جذب کرده و برنامه‌ای مؤثر برای نشاط آفرینی و تا حدی کمک به اقتصاد هنر به نظر می‌رسد.

این در حالی است که سالن‌های متعدد تئاتر در شهر مشهد هر روز پذیرای خیل هنردوستانی است که به شوق تماشای نمایشی در چارچوب یک کار تخصصی و کیفی به این سالن‌ها می آیند و نمایشی را به عنوان یک محصول فرهنگی انتخاب و تماشا می‌کنند.

اما به نظر می‌رسد اینکه بخشی از فضای ایستگاه قطار شهری در روز خاصی از هفته با هر هدفی که متولیان شهرداری در حوزه تولید آثار فرهنگی و هنری دنبال می‌کنند به اجرای تئاتر اختصاص یابد در چارچوب سیاستگذاری های کلی برای این هنر نگنجد.

در واقع تعدد و تکثر فعالیت‌های هنری توسط نهادهایی که هر یک به نوعی دستی در فرهنگ و هنر دارند همان سخن قدیمی مبنی بر پراکندگی این نوع فعالیت‌ها و اینکه حوزه فرهنگی و هنری در کشور متولی مشخصی ندارد را به ذهن متبادر می‌سازد.

مدیرعامل شرکت بهره برداری قطار شهری مشهد در خصوص راه اندازی مترو- تئاتر به خبرنگار ایرنا گفت: رویداد مترو تئاتر مشهد از 25 اسفندماه پارسال در ایستگاه شریعتی مشهد کلید خورد و شنبه‌های هر هفته از ساعت 18 تا 22 و 30 دقیقه شب اجرا می‌شود.

وحید مبین مقدم ایجاد شور و نشاط عمومی و آموزش فرهنگ صحیح استفاده از حمل ‎و نقل ریلی با استفاده از زبان هنر را از اهداف اجرای این رویداد هنری در ایستگاه قطار شهری مشهد ذکر کرد.

او تاکید کرد که گروه‌های تئاتر این رویداد هنری نیز زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می‌کنند و هر اجرا با مجوز اداره کل فرهنگ و ارشاد استان انجام می‌شود.

مدیرعامل شرکت بهره برداری قطار شهری مشهد گفت: این نمایش‌ها در موضوعات مناسبتی و فرهنگ شهروندی اجرا می‌شود و مورد استقبال شهروندان واقع شده به طوری که در هر اجرا، حدود 100 نفر به عنوان تماشاچی حضور دارند.

 

*سیاست غزنوی شهرداری مشهد در مورد تئاتر

رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی اما در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: شهرداری برای برنامه مترو- تئاتر هیچ هماهنگی با انجمن نمایش نداشته و به عنوان یک نیروی تصمیم گیرنده در برابر انجمن قرار گرفته است.

آرش خیرآبادی افزود: انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی از شهرداری انتظار داشت که شأن این انجمن را حفظ کرده و حداقل این انجمن را در جریان فعالیت‌های تئاتری خود می‌گذاشت.

وی اضافه کرد: انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی هیچ مخالفتی با فعالیت هنری شهرداری ندارد اما این انجمن به شکل قانونی متولی همه فعالیت‌های نمایشی در استان است و اینکه نهادی بدون هماهنگی با این انجمن اقدام به اجرای برنامه یا جشنواره‌ای کند خلاف قانون است.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی گفت: با سیستم دوره غزنویان نمی‌توان کار فرهنگی و هنری انجام داد، ما با سیاست صله محور یعنی این سیاست که هنرمندان را بخرند و از بدنه اداره ارشاد جدا کنند مخالفیم.

خیرآبادی افزود: اگر شهرداری می‌خواهد فعالیت تئاتری داشته باشد انجمن هنرهای نمایشی اولین و آخرین متولی امور نمایش در استان خراسان رضوی است.

وی ادامه داد: خراسان رضوی 44 گروه نمایشی دارد که تقریباً همه آنها فعال و نیمی از این گروه‌ها در مشهد هستند که برخی از آنها دو یا سه کار را همزمان انجام می‌دهند و برخی نیز فعلاً فعالیتی ندارند.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی گفت: با توجه به بضاعت بالایی که در حوزه تئاتر و گروه‌های نمایشی خراسان رضوی وجود دارد، شهرداری می‌تواند در زمینه تبلیغات محیطی، سخت افزاری و واگذاری سالن تئاتر، تجهیز کردن سوله‌ها به تئاتر استان کمک زیادی کند که خوشبختانه این اراده در شورا و شهرداری مشهد وجود داشته و اقداماتی نیز در این راستا انجام داده‌اند.

خیرآبادی گفت: از شهرداری انتظار می‌رود در برخی زمینه‌ها مانند برگزاری نمایش و اجرای تئاتر و کمک‌های مالی به گروه‌های تئاتر، همکاری خود را با این انجمن قطع نکند.

 

*متولی اجرای عمومی تئاتر، انجمن هنرهای نمایشی است

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد هم در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص فعالیت قانونی گروه تئاتر در قطار شهری گفت: معاونت هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوزهای مربوط به اجرای تئاتر یا هر کار هنری دیگری در شهرها را برای نهادهای مختلف صادر می‌کند.

محمد جواد استادی افزود: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی به عنوان یک نهاد سیاستگذار و مسئول توسعه فعالیت‌های هنری، از هر تلاش و کوششی که هر نهادی در حوزه هنر انجام می‌دهد و به وضعیت اقتصادی هنرمندان کمک می‌کند استقبال می‌نماید.

وی اضافه کرد: بحث دیگر مربوط به حوزه فنی و تخصصی تئاتر می‌شود که مباحث در این حوزه مربوط به انجمن هنرهای نمایشی استان است که همه اهالی تئاتر عضو این انجمن هستند.

او ادامه داد: در واقع اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه انجام پروسه قانونی برای اجرای تئاتر یا هر فعالیت هنری در شهر را برعهده دارد اما متولی اجرای عمومی تئاتر، انجمن هنرهای نمایشی است.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد گفت: شهرداری باید برای اجرای تئاتر در سطح شهر با انجمن هنرهای نمایشی هماهنگ باشد زیرا به لحاظ بخش فنی و تخصصی، انجمن هنرهای نمایشی بهترین مرجع برای سفارش کار است.

استادی افزود: با بهره گیری از انجمن هنرهای نمایشی برای اجرای عمومی تئاتر، یک عدالت توزیعی در منابع محقق می‌شود و همه هنرمندان می‌توانند از امکانات شهری و ظرفیت شهرداری برای ارتقای کار و درآمدزایی خود بهره گیرند.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد گفت: شهرداری وظیفه ارتقای فرهنگ شهروندی را برعهده دارد اما برای انجام فعالیت‌های هنری و ارائه یک کار تخصصی، انجمن هنرهای نمایشی بهترین گزینه برای ارجاع است.

استادی با اشاره به ظرفیت‌های تئاتر مشهد افزود: این شهر بعد از تهران، دومین پایتخت تئاتر کشور به لحاظ تعداد سالن‌های تئاتر، تماشاگر و اجرای تئاتر است.

وی اضافه کرد: هفت سالن تئاتر دولتی و خصوصی در مشهد وجود دارد و علاوه بر آن فرهنگسراهای شهرداری مشهد نیز سالن‌هایی را برای اجرا در اختیار هنرمندان می‌گذارند.


منبع: ایرنا

http://navidtorbat.ir/fa/News/1218/سیاست-یک-بام-و-دو-هوای-اجرای-تئاتر-در-مشهد
بستن   چاپ