آخرین مطالب

کشت کلزا ضرورتی برای تحقق اقتصاد مقاومتی و خودکفایی اقتصادی

کشت کلزا ضرورتی برای تحقق اقتصاد مقاومتی و خودکفایی

  بزرگنمایی:

پایگاه خبری نوید تربت: Navidtorbat.ir

وابستگی بیش از 85 درصدی به خارج از کشور در تامین دانه های روغنی اهمیت کشت این دانه ها را در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی نمایان می کند و تاکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه کشت دانه کلزا نیز برای خودکفایی در تولید روغن نشان از ضرورت حرکت سریع در این عرصه دارد.

جایگاه امنیت غذایی ایران بین 125 کشور رتبه 82 است که یکی از دلایل کسب این رتبه، هدر رفت بیش از حد محصولات کشاورزی در ایران می‌باشد.

امنیت غذایی مقوله بسیار مهمی است که یکی از ارکان توسعه پایدار به حساب می‌آید و براساس آمارها جمعیت جهان تا سال 2100 میلادی به 11 میلیارد نفر خواهد رسید که مصرف مواد غذایی نیز در این افق افزایش خواهد داشت.
تحلیل ها نشان می دهند تا سال 2050، نیاز برای تولیدات کشاورزی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا 150 درصد افزایش می یابد از این رو لازم است از هم اکنون برنامه ریزی دقیق برای رفع نیاز به محصولات کشاورزی انجام شود.
در این میان روغن از جمله کالاهای اساسی و نیازهای ضروری است و با تولید محصولات غذایی به ویژه دانه های روغنی برای تأمین نیاز اساسی مردم علاوه بر پاسداری از امنیت غذایی می توان تولید داخلی را نیز در راستای اقتصاد مقاومتی هدایت کرد.
کشت دانه روغنی کلزا برای تولید پایدار گندم نیز ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری‌ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می‌شود.
کشت مداوم گندم در اراضی زراعی سبب کاهش توان رویشی اراضی و افت قابل توجه میزان تولید گندم می‌گردد که برای جلوگیری از این روند باید محصول دیگری را در تناوب کشت گندم برای کشت جایگزین در نظر داشت و بررسی‌های علمی نشان می دهد دانه روغنی کلزا بهترین نوع محصول در این زمینه است.
کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی 40 تا 45 درصد روغن و 25 تا 35 درصد پروتئین می‌باشد که به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد اندک اسیدهای چرب اشباع شده همانند زیتون جزو با ارزش ترین روغن‌های خوراکی است.
پروتئین موجود در کنجاله کلزا نیز در تغذیه دام و طیور استفاده می‌شود و کاشت آن دارای مزیت و فایده بسیار است.

* واردات بیش از 85 درصد روغن مورد نیاز کشور
هم اکنون بیش از 85 درصد دانه های روغنی مورد نیاز از خارج کشور وارد می‌شود و اگر در کشت دانه های روغنی موفق نشویم، پایداری و خودکفایی در کشت گندم را نیز از دست می‌دهیم.

سالانه حدود چهار میلیارد دلار ارز کشور صرف واردات روغن خام، کنجاله و سویا می‌شود، مضاف بر آنکه تأمین کنجاله دام وابسته به دانه های روغنی است که اگر آن را نداشته باشیم باید سالانه 3 تا 4 میلیون تن علوفه برای تولید مرغ، تخم مرغ و گوشت وارد کنیم.
با توجه به طرح کشت دانه های روغنی و کم آب بودن کشور، کلزا تنها محصولی است که در فصل پاییز کشت شده و از نزولات جوی استفاده می‌کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: 14 درصد نیاز کشور به روغن در داخل تأمین می‌شود و هنوز برای تأمین 100 درصدی آن راه درازی در پیش داریم.
محمد رضا اورانی افزود: برای تامین نیاز کشور به دانه های روغنی طرح توسعه کاشت یک میلیون هکتاری دانه های روغنی آغاز شده است که سهم خراسان رضوی از این میزان، کشت 50 هزار هکتار دانه های روغنی به ویژه کلزاست.
وی اظهار داشت: این میزان 10 برابر سطح زیر کشت فعلی دانه های روغنی در استان است.
وی با بیان اینکه روغن از کالاهای اساسی و ضروری است که ارتباط نزدیک با معیشت اقشار جامعه دارد گفت: باید در تأمین این نیاز و امنیت غذایی تلاش مضاعف انجام شود.
اورانی افزود: وابستگی به واردات این محصول اساسی خطر بزرگی برای امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود بنابراین براساس تاکید هوشیارانه رهبر معظم انقلاب باید در تولید دانه های روغنی جدیت بیشتر داشته باشیم.
وی اظهار داشت: پایداری تولید غلات به ویژه ادامه خودکفایی گندم از نتایج اثبات شده تناوب کشت این محصولات با دانه های روغنی از جمله کلزا می‌باشد.
وی گفت: تکرار کاشت یک نوع محصول غلات بیش از چهار سال متوالی در یک زمین باعث افت تولید به شکل چشمگیر می‌شود اما اگر دانه روغنی کلزا در کشت تناوبی این محصول قرار گیرد، در سال بعد از کشت دانه روغنی، تولید غلات دستکم 20 درصد افزایش می یابد ضمن اینکه محصول کلزا نیز به دست می‌آید.

* کشت چهار هزار هکتار کلزای پاییزه
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: چهار هزار هکتار از کشتزارهای این استان در سال گذشته زیر کشت کلزای پاییزه قرار گرفت.
نجفقلی صالحی با اشاره به اهمیت کشت کلزا افزود: این محصول به عنوان یک گیاه در تناوب تولید محصولات وارد می‌شود و علاوه بر ایجاد امکان تولید روغن، اصلاح خاک نیز با کشت آن محقق می‌شود.
وی اظهار داشت: استان خراسان رضوی در تولید کلزا و روغن آن رتبه هفتم کشور را دارد و سالانه بیش از پنج هزار تن کلزا در این استان تولید می‌شود و سه کارخانه روغن گیری در استان روغن کلزا تولید می کنند.
وی گفت: افزایش کشت کلزا و حمایت از این کشت از اولویت های جهاد کشاورزی استان است.

* کشت پنج هزار هکتار کلزا
صالحی با بیان اینکه هم اکنون پنج هزار هکتار اراضی کشاورزی استان زیر کشت کلزا قرار دارد افزود: بیش از چهار هزار هکتار از این سطح بارور و قابل برداشت است.
وی با بیان اینکه پارسال حدود هفت هزار و 200 تن محصول کلزا در استان تولید و از کشاورزان خریداری شد اظهار داشت: پیش بینی می‌شود امسال 9 هزار تن محصول کلزا در استان برداشت شود.
وی گفت: رسیدن به برنامه مورد هدف برای کشت 50 هزار هکتار کلزا نیازمند عزم جدی و کوشش فراوان است اما حاصل آن می تواند طعم شیرین خودکفایی را داشته باشد.

* خراسان رضوی موفق در افزایش بهره وری مزارع کلزا
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: در سال زراعی گذشته شاهد افزایش چشمگیر بهره وری و تولید دانه روغنی کلزا در این استان بودیم که این موفقیت نتیجه هوشمندی در کشت این محصول بوده است.
صالحی اظهار داشت: سال زراعی گذشته متوسط عملکرد کلزا در استان 2100 کیلو گرم در هر هکتار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل آن 220 کیلو گرم در هکتار افزایش داشت.
وی گفت: استفاده از بذرهای هیبریک، رعایت تاریخ کشت، تغذیه گیاهی زمین زیر کشت و مبارزه به موقع با آفات از مهمترین عوامل افزایش بهره وری و تولید دانه روغنی کلزا در این استان بوده است.
هم اکنون منبع تأمین معیشت نیمی از جمعیت روستایی خراسان رضوی اشتغال به کشاورزی است و 363 هزار بهره بردار در این بخش فعالیت دارند و سالانه هشت میلیون تن انواع محصولات باغی، زراعی و دامی در استان تولید می کنند.

سالانه یک میلیون و 200 هزار هکتار زمین در این استان زیر کشت 83 نوع محصول می‌رود که 900 هزار هکتار از این سطح مربوط به زراعت و 300 هزار هکتار آن باغ است.

منبع: ایرنا


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نشست‌های شورای اداری باید خروجی داشته باشد/ جهش تولید با کار ظاهری محقق نمی‌شود / مردم از رفتار برخی کارمندان گلایه دارند/ عقب افتادگی سیاسی دلیل اصلی عقب ماندگی منطقه تربت حیدریه است

افزایش تعرفه ویزیت پزشکان و مسدود شدن سامانه بیمه سلامت

مرمت آثار تاریخی تربت‌حیدریه شتاب می گیرد

تاثیر تصمیم‌سازی سیاسی در تامین آب صنایع تربت‌ حیدریه

پیش‌بینی برداشت 300 تن کلزا از اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

بر طرف شدن مشکل راه ورودی و خروجی بیمارستان راشد زاوه

راننده خودروی حامل سوخت قاچاق در آتش سوخت

فقدان ویترین جذاب برای معرفی داشته‌های شهرستان/ کمربندی و زیان آن به اقتصاد گردشگری تربت حیدریه / کمبود سرویس بهداشتی / عرضه نامناسب سوغاتی شهرستان به گردشگران

تصاویر: مزرعه عروسک‌ها

آخرین مهلت ثبت نام بیمه رایگان مادران دارای بیشتر از سه فرزند روستایی و عشایری

توزیع بیش از 902 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی منطقه تربت حیدریه در سال گذشته

ساختمان 89 ساله اداره نوغان‌داری تربت‌حیدریه ثبت ملی شد

تصاویر: در خطر انقراض

اضافه شدن دو رشتۀ تحصیلات تکمیلی به دانشکدۀ پرستاری و مامایی تربت حیدریه

یدیعوت احارونت: انتظار نمی‌رود پاسخ اسرائیل شامل اقدام نظامی در خاک ایران باشد / آمریکا بر اسرائیل برای جلوگیری از کشیده شدن به یک جنگ منطقه‌ای فشار می‌آورد

95 درصد جمعیت رشتخوار به تولید پسته مشغول هستند

چند حقیقت شگفت انگیز درباره هوش حیوانات که نمی دانستید

رضا نصری: اقدام نظامی ایران علیه اسرائیل «پاسخ» بود، نه «حمله»/ می‌خواهند ایران را مقصر این درگیری جلوه دهند

افزایش بیش از 48 درصد میزان باراندگی در تربت‌حیدریه

تصاویر: مسابقات کشتی چوخه در گود زینل خان

رونق اقتصادی برای دست‌اندرکاران نوغان‌دار خراسان رضوی

توزیع 350 سبد غذایی بین زنان باردار تربت حیدریه

عطار نیشابوری مسافر هفت شهر عشق که سیمرغ را تا قاف پرواز داد

سه ویرانه باستانی شگفت‌انگیز که شاید نام آنها را نشنیده باشید

طبق قرارداد بازارچه آداک یک سازه موقت است/ پایان قرار داد، عدم تمکین سرمایه گذار و ورود سازمان بازرسی به پرونده/ اصرار سرمایه گذار بر ادامه تصرف غیر قانونی بازارچه/ احداث پارکینگ طبقاتی/ برگزاری مزایده برای واگذاری مغازه ها/ راهی جز پلمپ بازارچه آداک نداشتیم/ با یک قرارداد شفایی از کسبه ماهی 231 میلیون تومان دریافت می کنند/ چاره ای جز رسانه ای کردن برایمان باقی نماند

بخش زیادی از معضلات جامعه با امر به معروف و نهی از منکر برطرف می شود

گزارش تصویری؛ نگاهی متفاوت به برگزاری نماز عید فطر از دریچه لنز دوربین

اگر جلوی پروژه‌های سدسازی ترکیه گرفته نشود، آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل با آسیب جدی مواجه می‌شوند

رهبر معظم انقلاب: جمهوری اسلامی درصدد آن نیست کسانی را به زور وادار به دین‌داری کند، اما در مقابل هنجارشکنی دینی هم وظیفه دارد و نباید کوتاهی کنیم

10 مورد از سردترین شهرهای جهان؛ سردترین شهر دنیا در کدام کشور قرار دارد؟

صدور 118 موافقت اصولی و پروانۀ بهره‌برداری مراکز درمانی در منطقه تربت حیدریه

افتتاح اولین واحد تولید مرغ تخمگذار در شهرستان رشتخوار

پیش بینی اشتغال 697 نفر در شهرستان تربت حیدریه

برگزاری نماز عید فطر در میدان بسیج و ورزشگاه آزادی شهرک ولیعصر تربت حیدریه

آغاز کشت چغندرقند نشایی در اراضی کشاورزی بخش رخ تربت حیدریه

امکان پرداخت زکات فطریه و کفاره در نانوایی‌های تربت حیدریه فراهم شد

کسب قهرمانی مسابقات دو جام رمضان خراسان رضوی توسط آتش نشان تربت حیدریه

کاهش 36 درصد بارندگی در خراسان رضوی / بحرانی بودن نیمی از دشتهای استان

شکارچی‌های غیرمجاز در رصد کامل محیط زیست تربت حیدریه

استقبال دانش‌آموزان کنکوری تربت حیدریه از قرائت‌خانه‌های آموزشگاهی

امام‌جمعه تربت‌حیدریه: تلاش دشمن برای کشاندن ما به میدان جنگ در منطقه ناکام است

توسعه گردشگری سلامت در شهرستان‌مرزی خواف

ترمز بریدن تریلر در جاده "کوهسرخ" خراسان رضوی حادثه مرگبار آفرید

در پاسخ حمله رژیم صهیونسیتی به کنسولگری کشورمان نباید از رهبری جلو بزنیم

گزارش تصویری: راهپیمایی روز قدس در تربت حیدریه از نگاه دوربین

رژیم صهیونییستی غریقی که به هر چیزی چنگ می زند

رژیم غاصب صهیونیستی آخرین نفس‌های خود را می‌کشد

اختصاص بالاترین نرخ مشارکت اقتصادی و پایین ترین نرخ بیکاری به خراسان رضوی

تصاویر: دیدار مسئولان و کارگزاران نظام با مقام معظم رهبری

کاهش ماندگاری پزشکان متخصص در شهرستان/ افزایش حیوان گزیدگی در تربت‌حیدریه/ نیاز منطقه به 30 متخصص/ راه‌اندازی پایگاههای اورژانس نسر و رودمعجن / آغاز احداث ساختمان اورژانس بانوان