آخرین مطالب

سیاه بختی «طلای سفید» خراسان رضوی اقتصادی

سیاه بختی «طلای سفید» خراسان رضوی

  بزرگنمایی:
در سال‌های اخیر بالا بودن هزینه‌های تمام شده تولید و قیمت پایین «وش»، از رغبت کشاورزان برای کاشت پنبه یا طلای سفید کاسته است.

پایگاه خبری نوید تربت:http://www.navidtorbat.ir

به گزارش نوید تربت به نقل از ایرنا، پنبه، یکی از آن دست محصولات کشاورزی است که در سال 1394 طی برنامه‌ای 10 ساله تا افق 1404 برنامه خودکفایی آن تدوین شد، تا وابستگی به واردات آن کاهش یافته و حتی از میان برود.

هم اکنون محصول پنبه در سطح 18 استان کشور کشت می‌شود، که بیشترین کشت آن مربوط به استان‌هایی از جمله خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گلستان، فارس و اردبیل است اما در میان میل افزایشی کشاورزان برای کاشت این محصول گویی خبری از انگیزه بخشی از سوی متولیان امر و دولت برای این مهم نیست.

ناگفته نماند که تا سال 1383 ایران در کشت و تولید پنبه و تامین نیاز صنعت نساجی کشور خودکفا بود و حتی در این زمینه صادرات نیز داشت اما این وضعیت به تدریج تغییر یافت.

در این میان خراسان رضوی که تا چند سال پیش قطب تولید پنبه کشور بود، این روزها گرفتار آفت‌هایی مانند واردات بی رویه، هزینه های بالای تولید محصول، پایین بودن قیمت خرید وش و محلوج و نیز فقدان و ضعف تجهیزات مکانیزه محصول همه و همه کشاورزان پنبه کار را به کاشت این محصول بی میل و رغبت کرده است.

خراسان رضوی پیشرو در عرصه کشاورزی

بیش از 363 هزار بهره بردار در بخش کشاورزی خراسان رضوی فعالیت دارند و حجم تولید سالانه انواع محصولات باغی، زراعی و دامی این استان هشت میلیون تن است. همچنین 2 میلیون و 138 هزار هکتار عرصه مستعد کشاورزی در خراسان رضوی وجود دارد. سالانه یک میلیون و 200 هزار هکتار زمین در این استان زیر کشت 83 نوع محصول می رود که 900 هزار هکتار از این سطح عرصه زراعی و 300 هزار هکتار باغ است.

بخش کشاورزی 28 درصد اشتغال و 30 درصد صادرات غیرنفتی خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است. درآمد سالانه بخش کشاورزی این استان بیش از 140 هزار میلیارد ریال است.

واردات بی رویه ، هزینه های بالای تمام شده تولید محصول، پایین بودن قیمت خرید وش و محلوج و نیز فقدان و ضعف تجهیزات مکانیزه محصول همه و همه کشاورزان پنبه کار آفت‌هایی کشت پنبه در خراسان رضوی است

این بخش خراسان رضوی با سهم 40 درصدی از کل ارزش تولید ناخالص استان به عنوان یکی از پایه‌های اقتصادی و حیاتی خطه خراسان رضوی محسوب می‌شود که هر سال در بخش های زراعی، دامی و باغی نه تنها رشد و افزایش بهره‌وری را تجربه می‌کند بلکه سهمی بسیار در تامین و تولید محصولات مورد نیاز دیگر استان‌ها نیز دارد.

روزگار سیاه «طلای سفید» خراسان رضوی

21 شهرستان پنبه‌خیز در خراسان رضوی

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه 21 شهرستان استان پنبه‌خیز است و در مجموع 19 هزار و 550 هکتار از کشتزارهای استان زیر کشت این محصول است، اظهار کرد: پنبه برای استان بسیار ارزشمند است و توسعه کشت آن دارای اهمیت است.

سعید خوش‌قامت بیان کرد: میانگین برداشت پنبه در استان با توجه به برخی خسارات نظیر قطعی برق در اوج گل‌دهی به میزان 2 هزار و 400 کیلوگرم در هکتار پیش بینی می شود و مجموعا سالانه حدود 46 هزار تن تولید وش داریم.

وی با بیان اینکه امسال برداشت محصول پنبه به دلیل شرایط آب و هوایی نسبت به مدت مشابه پارسال دچار تاخیر شده است، اظهار کرد: یکی از مواردی که باعث تاخیر در برداشت می شود، کمبود نیروی کارگر و هزینه بالای آن است که با توجه به خرده مالک بودن اکثر پنبه کاران در استان، امکان برداشت در بخش زیادی از کشت به صورت مکانیزه نیز وجود ندارد.

کمبود نیروی کارگری و هزینه بالای آن از عوامل تاخیر در برداشت محصول است که با توجه به خرده مالک بودن اکثر پنبه کاران خراسان رضوی، امکان برداشت در بخش زیادی از کشت به صورت مکانیزه هم وجود ندارد

خوش قامت بیان کرد: تدابیری برای جذب دستگاه های وش‌چین پنبه اندیشیده شده است که با توجه به قیمت بسیار بالای آن فعلا در استان خراسان استفاده نمی شود و هم اینک تنها سه دستگاه غوزه چین در استان فعالیت دارند که بخش بسیار کمی از کل سطوح زیر کشت را برداشت می کنند.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: در راستای افزایش عملکرد و کیفی سازی محصول پنبه طرحهایی در سال زراعی جاری اجرا شد که ایجاد سایت های الگویی مزارع، مقایسه ارقام و پایلوت تغذیه از آن جمله بود.

وی افزود: این اقدام در راستای آگاهی بخشی به کشاورزان برای استفاده از بذرهای اصلاح شده کشت مکانیزه، تغذیه بهینه، پیش آگاهی و مبارزه با آفات محصول در شهرستان های پنبه خیز استان انجام شد.

خوش قامت اضافه کرد:‌ از دیگر برنامه های اجرایی، برگزاری روز «مزرعه پنبه» در شهرستان های مختلف و بازدید کشاورزان از این پروژه های اجرایی بود تا بتوان سطح نفوذ دانش فنی بین کشاورزان را بالا برد.

روزگار سیاه «طلای سفید» خراسان رضوی

کاهش میزان تولید و کیفیت پنبه

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به کاهش 15 درصدی میزان تولید پنبه و کیفیت این‌ محصول در استان اظهار کرد: آبیاری در مزارع، تاثیر بسیار زیادی در میزان تولید و کیفیت آن دارد و قطع برق چاه‌های کشاورزی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های پنبه کاران استان در سال جاری بوده است.

محمد میری دیسفانی بیان کرد: قطع برق چاه‌های کشاورزی حتی بر روی سطح زیر کشت این محصول تاثیر گذاشت و مانع افزایش سطح آن شد.

میری با اشاره به اینکه برداشت محصول پنبه در برخی از نقاط کشور آغاز شده است، افزود: برداشت پنبه در این استان از آخر مردادماه در سرخس آغاز شد که این روند هر ساله تا آخر دی‌ماه ادامه دارد.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: سطح زیر کشت پنبه در سال زراعی جاری 19 هزار و 550 هکتار بود که پیش بینی می‌شود 47 هزار تن محصول از این سطح برداشت شود.

او با اشاره به اینکه در این استان 19 واحد کارخانه پنبه پاک‌کنی فعالیت دارند که این تعداد پاسخگوی نیاز استان است، بیان کرد: مهم‌ترین مشکلات پیش روی تولید این محصول، واردات بی‌رویه محلوج و نخ و بالا بودن هزینه برداشت است.

سطح زیر کشت پنبه (طلای سفید) در سال زراعی جاری 19 هزار و 550 هکتار بوده که پیش بینی می‌شود 47 هزار تن محصول برداشت شود

محلوج پنبه یا همان پنبه حلاجی شده، محصولی است که از فرآیند حلاجی و پاک‌سازی دقیق در کارگاه‌های پنبه‌زنی عبور کرده و از هرگونه ناخالصی‌ و ضایعات پاک‌سازی شده است. این نوع پنبه به دلیل کیفیت بالا و عدم وجود ناخالصی‌، برای تولید انواع لباس و پوشاک بسیار مناسب است.

روزگار سیاه «طلای سفید» خراسان رضوی

«واردات بی رویه» و «هزینه بالای تولید»، آفت طلای سفید خطه خورشید

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: امسال به دلیل شرایط آب و هوایی و طغیان برخی آفات مانند «سنگ» و «کرم خاردار» خساراتی به پنبه کاران برخی شهرستان های استان وارد شد، که البته با مدیریت مناسب، آفات پنبه در استان کنترل شد.

خراسان رضوی امسال در حال تجربه کاهش 15 درصدی سطح زیر کشت نسبت به سطح کشت پارسال است

خوش قامت واردات بی رویه محلوج و نخ را عامل پایین بودن قیمت وش و محلوج داخلی دانست و گفت: این روند به گونه ای است که سال گذشته به دلیل عدم توجیه اقتصادی، سطح زیر کشت پنبه استان 10 درصد و امسال نیز 15 درصد دیگر کاهش یافته است.

وی تصریح کرد: اگر با همین روال شاهد کاهش سطح کشت پنبه باشیم در سال های آتی تبعات سنگینی را تجربه خواهیم کرد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

احیای واقعه تاریخی نهم دی‌ تربت حیدریه، آنچه برای گرامیداشت این روز باید انجام شود

وصول مطالبات دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه ازسازمان تامین اجتماعی

بیش از 13 هزار هکتار اراضی تربت‌حیدریه زیر کشت پاییزه رفت

بیمه رایگان بیش از 2 هزار مادر روستایی شهرستان تربت‌حیدریه

اختصاص 200 واحد مسکونی به نیازمندان تربت حیدریه

تصاویر: یادی از «شوکت» سینمای ایران

فرماندار تربت حیدریه: سرانه فضای آموزشی تربت حیدریه از میانگین استانی و کشوری کمتر است

کمک میلیاردی بنیادعلوی به طرحهای خوداشتغالی بانوان تربت‌حیدریه

سیاه بختی «طلای سفید» خراسان رضوی

پیگیری مطالبات مردمی محور کاری ستاد نماز جمعه تربت‌حیدریه

اختصاص بیش از 50 میلیارد تومان به میراث فرهنگی و گردشگری منطقه تربت حیدریه

توزیع 1100 بسته یلدایی در بین خانواده های نیازمند تربت حیدریه

بنای تاریخی «قطب‌الدین حیدر» ثبت جهانی می شود

فیلم| افتتاح 2 اقامتگاه بوم گردی با حضور وزیر میراٍث‌فرهنگی در تربت حیدریه

نقص تجهیزات داخلی، دلیل اصلی بروز حادثه در مرغداری تربت حیدریه

گازگرفتگی شب یلدا پنج نفر در تربت حیدریه را راهی بیمارستان کرد

تصاویر: جشنواره یلدا در فرحزاد

مطالعه جدید: بند ساعت‌های هوشمند حاوی مواد شیمیایی سمی و سرطان‌زا هستند

امام جمعه تربت حیدریه: خداوند زن را برای تربیت فرزند و مربیگری خلق کرده است

توزیع 400 بسته معیشتی بین خانواده های نیازمند به مناسبت شب یلدا

یک سفره شب یلدا چقدر آب می‌خورد؟

پوتین: روسیه 4 هزار نیروی ایرانی را از سوریه به تهران منتقل کرد / سقوط اسد به معنای شکست روسیه نیست

باستان‌شناسان در گودالی مرموز شواهدی از آدم‌خواری را در عصر برنز کشف کردند

چالش‌های اجتماعی و فرهنگی شهرستان تربت حیدریه، راهکارهای رفع موانع توسعه

خسارت جبران‌ناپذیر مسافرکش های اینترنتی به خطوط تاکسیرانی تربت حیدریه

ترکیب اعضای اصلی و کمیته اجرایی ستاد مرکزی تشکیل استان خراسان مرکزی اعلام شد

کسب رتبه دوم ناوگان حمل و نقل کشور توسط شرکت نفت منطقه تربت حیدریه

منطقه به زودی شاهد اوج گیری درگیری اردوغان و نتانیاهو خواهد بود؟

نبود یک فرآیند مشخص برای حمایت از ورزشکاران باعث شرمندگی است

اشتغال معضل بزرگ دونده ناشنوای نایب قهرمان آسیایی تربت حیدریه

نجات جان مادر باردار تربت حیدریه توسط بالگرد اورژانس نیشابور

مسدود شدن محور تربت حیدریه- مشهد و اسکان 500 مسافر

مسدود شدن محور تربت حیدریه- مشهد و اسکان 500 مسافر

بیانیه بشار اسد: به متحدانم خیانت نکردم / سوریه را به صورت برنامه‌ریزی‌شده ترک نکردم/ تا بامداد یکشنبه در دمشق باقی ماندم

«بادروفه» و ترافیک 10 کیلومتری در محورمشهد - تربت حیدریه

کاهش 80 درصدی تب مالت در شهرستان مه ولات

محدود شدن تردد تریلی در مسیرهای تربت‌حیدریه و نیشابور

کسب پنج مقام برتر ششمین جشنواره تئاتر منطقه ای کویر توسط کم بینایان تربت حیدریه

پیشرفت فیزیکی احداث باند دوم محور تربت‌حیدریه - زاوه فقط 25 درصد

نجات نوجوانِ مغنی از عمق 15٠ متری چاه عمیق در نسر تربت حیدریه

با هم از«سیبری» عبور کنیم!

آنچه سقوط سوریه را به فاجعه‌ای استراتژیک تبدیل کرد، فراتر از بحران‌های نظامی بود/تیر خلاص به انسجام ارتش سوریه، جنگ روانی گسترده‌ای بود که از طریق فضای مجازی به راه افتاده بود

اصلاح شبکه توزیع آب شرب روستای فدیهه تربت حیدریه با مشارکت طلای زرمهر

اهدای دستگاه الکترو شوک قلبی به مرکز جامع سلامت روستای عبدل آباد مه ولات

رهبر معظم انقلاب با اشاره به تحولات اخیر سوریه:در همین شرایط دشوار هم آماده بودیم؛ به من گفتند همه‌ی امکاناتی که برای سوری‌ها لازم است آماده کرده‌ایم و آماده‌ایم که برویم / رژیم صهیونیستی و آمریکا، هم آسمان سوریه را بستند هم راه‌های زمینی را؛ امکان نداشت

فرماندار تربت حیدریه خواستار تسریع آسفالت جاده رباط سنگ به کدکن شد

بخش مراقبت های ویژه نوزادان نارس بیمارستان امام حسین تربت حیدریه مجهز شد

حل پرونده‌های جنایی با کمک ساس‌های تختخواب

آیا پایان انقلاب سوریه متفاوت خواهد بود؟

احداث نیروگاه خورشیدی برای 32 حلقه چاه آب کشاورزی در تربت حیدریه